Zo zijn biergartens onstaan

Kun je geen plekje vinden op de het Oktoberfest-terrein? Geen probleem. In München zelf vind je verschillende biergartens waar het ontzettend gezellig is. Als je ons partypakket boekt, ben je er zeker van dat je de leukste spots in München gaat bezoeken!

In en om München vind je meer dan 120 (!) biertuinen. Deze dateren uit de 19e eeuw, toen ze populaire ontmoetingsplaatsen waren tijdens het bewind van koning Ludwig I van Beieren. Een donker lagerbier (Helles), was toen het meest voorkomende bier. Op verzoek van de koning mocht bier alleen gedurende de wintermaanden gebrouwen worden, omdat de fermentatie voor dit bier plaatsvond tussen de vier en acht graden Celsius. Om ervoor te kunnen zorgen dat brouwerijen hun bier ook in de zomer konden blijven verkopen, werden er kelders gebouwd voor opslag van bier. De bodem daarboven werd bedekt met grind en er werden kastanjes geplant, die genoeg schaduw boden.

Bier en maaltijden

Een korte tijd later werden deze bierkelders niet alleen gebruikt voor de opslag van bier, maar ook voor het verkoop van bier en maaltijden aan het publiek. Onder de kastanjebomen in de zogenoemde biergarten, werden eenvoudige banken neergezet waaraan mensen konden eten. Die werden dan ook goed ontvangen door de bevolking. Deze nieuwe trend had helaas een blijvend effect op de kleinere brouwerijen en restaurants. Zij gingen naar koning Lodewijk l van Beieren, die vervolgens het serveren van eten in biergartens verbood.

In plaats daarvan konden de gasten hun eigen voedsel meebrengen. Vandaag de dag geldt dit wetsvoorstel niet meer en serveren alle biertuinen zowel bier als maaltijden. De algemene opvatting is vandaag de dag dat mensen hun eigen voedsel mee kunnen brengen, maar drank moet gekocht worden in de biertuin. Alleen de biertuinen die zich aan deze Beierse traditie houden, worden beschouwd als de traditionele Münchner biertuinen.

Biertuinen in München kennen geen deurbeleid en andere sociale barrières en zijn een plek voor iedereen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to friend