Geschiedenis Oktoberfest

Geschiedenis Oktoberfest Munchen

Geschiedenis Oktoberfest

Geschiedenis Oktoberfest Munchen

Het Oktoberfest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september om 12.00 u. Het eindigt op de eerste zondag van oktober. Het Oktoberfest duurt normaliter 16 dagen, maar kan verlengd worden tot 18 dagen.
Het allereerste Oktoberfest duurde 5 dagen en vond op 17 oktober 1810 plaats ter ere van de koninklijke jonggehuwden. Zij waren getrouwd op 12 oktober 1810. Om het huwelijk te vieren vond er een paardenrace plaats op de Theresienwiese. De naam voor de weide/grasland (Wiesn) is overgenomen door de bruid Therese en sindsdien heet het terrein Theresienwiese.

Paardenrace

Een jaar later was iedereen het erover eens: het festival moest en zou blijven bestaan. Het evenement is het daaropvolgende jaar georganiseerd door een agriculturele club in Beieren. Deze club gebruikte het festival en de paardenrace tevens voor de presentatie van de agricultuur. In 1813 mislukte het Oktoberfest voor het eerst als gevolg van de Napoleontische oorlogen. Jaar na jaar is het evenement vervolgens privaat gefinancierd. Maar in 1819 nam de stad München het evenement in handen. Dit om ervoor te zorgen dat het feest zonder uitzondering elk jaar gevierd kon blijven worden.
Er kwamen steeds meer kraampjes en attracties op het terrein te staan, waardoor het feest een echt volksfeestkarakter kreeg. Dit is het karakter dat het Oktoberfest tot op de dag van vandaag behouden heeft. In 1850 is de “voogdes” van het Oktoberfest, het standbeeld van Bavaria (Bavaria Statue), onthuld. Daarnaast werd een deel van de de Hall of Fame achter het beeld (Ruhmeshalle) ingewijd. In daaropvolgende jaren moest het Oktoberfest helaas vaak afgelast worden vanwege cholera-epidemieën en oorlogen.

Mijlpalen in de geschiedenis van het Oktoberfest

In 1881 vierde men een nieuwe mijlpaal: de opening van de eerste “Hendlbraterei”, de, inmiddels traditionele gebraden kip. Deze beroemde kip is toen voor het eerst aan de bezoekers verkocht. In de late 19e eeuw werd het Oktoberfest steeds meer een feest zoals we het vandaag de dag kennen. Er werden meer en meer kermisexploitanten aangetrokken. Brouwerijen bouwden naar aanleiding van de vraag daarnaar grote biertenten waar live muziek speelde. De kleinere bierkraampjes verdwenen. In 1910 vierden men de 100e verjaardag van het Oktoberfest. Er werd toen 12.000 hectoliter bier in de Pschorr Bräurosl Festzelt geserveerd. Deze was met 12.000 zitplaatsen toen de grootste Oktoberfesttent. Ook openden er steeds meer nieuwe en spannendere kermisattracties.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en in een periode van grote inflatie in Duitsland in de jaren ’20, en in de naoorlogse jaren ging het Oktoberfest niet door. Het werd toen soms vervangen door kleinere herfstfestivals. Na de Tweede Wereldoorlog is de traditie van het paardenrennen, met uitzondering van de 150ste verjaardag in 1960 en de 200ste verjaardag in 2010, nooit meer hervat.

O'zapft is

In 1950 tapte de toenmalige burgemeester van München, Thomas Wimmer, het eerste Oktoberfestvat aan in de Schottenhammel Festzelt. Het is inmiddels een traditie dat elke editie van het Oktoberfest opent met het tappen van het eerste vat door de burgemeester. De Münchner Oberbürgermeister. Hij spreekt dan de woorden “O’zapft is” uit. Dat is Beiers voor: er is getapt.
De zondag na de opening staat bol van tradities. Eerst wonen burgemeesters en wethouders van München de mis bij in één van de kerken die de stad rijk is en dan richt men de aandacht op de zondagse parade. Deze parade, die ’s middags plaatsvindt, kenmerkt zich door traditie: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen gekleed in regionale traditionele kleding trekken aan de toeschouwers voorbij.

Bezoekers Oktoberfest Munchen

Vandaag de dag is het Oktoberfest het grootste festival ter wereld dat ongeveer 6,5 miljoen bezoekers trekt. Steeds talrijker zijn de internationale gasten, waaronder niet alleen mensen uit buurlanden van Duitsland: Italië, Oostenrijk en Nederland. Ook mensen uit de VS, Japan en Australië komen massaal naar München. Het tweede weekend wordt bezocht door veel Italianen (festa della Birra) en heet in de volksmond dan ook het Italiener-Wochenende. Met 19 procent zijn Italianen dan ook de grootste groep buitenlandse bezoekers. De dagbladen in München groeten dat weekend tweetalig op hun voorpagina’s en zelfs verkeersinformatie wordt in het Italiaans gegeven. Om communicatieproblemen te voorkomen, krijgen krachten in München het tweede weekend ondersteuning uit Zuid-Tirol.

Toegang Oktoberfest

Het Oktoberfest heeft zich door de tijd heen steeds meer ontwikkeld tot bierfestival: in 2010 is er ongeveer zeven miljoen liter bier getapt. Popmuziek, schlagers en feestende mensen staand op banken in feesttenten is het beeld dat men tegenwoordig kent van het feest. Maar om het Oktoberfeest niet onaantrekkelijk te laten worden voor families en ouderen, werd in 2005 de “ruhige Wiesn” (rustige Wiesn) ingevoerd.

Traditie en geschiedenis Oktoberfest

Vanwege de 200e verjaardag in 2010 vond er een historisch Oktoberfest (‘Oide Wiesn’) plaats op het zuidelijke deel van de Theresienwiese. Er was een gezellige, gezinsvriendelijke festivaltent, een rijk cultureel programma, oude draaimolens en paardenrennen die herinnerden aan de beginjaren van het Oktoberfest. Deze ‘Oide Wiesn’ was zo populair dat je nu elk jaar, op een gedeelte van het terrein, kunt genieten van het Oktoberfest van weleer.
Daarnaast vinden er kleurrijke parades plaats op de gehele Wiesn, dragen alle bezoekers traditionele klederdracht (dirndls en lederhosen) en is alle muziek, op het terrein en in de verschillende tenten, live. Het is een volksfeest pur sang en zal dat altijd blijven.

Monument

Op 26 september 1980 ontplofte er een bom bij de hoofdingang van het Oktoberfest. 13 mensen overleefde de aanslag niet. Er waren meer dan 200 gewonden. Een van de doden was de aanslagpleger. Bij de entree van het Oktoberfestterrein vind je een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

COVID19

In 2020 en 2021 is het Oktoberfest geannuleerd a.g.v. de maatregelen om het COVID19 (Corona) virus onder controle te krijgen.

-.-.-.-.-.-

4-DELIG PAKKET (€119)
_____________________________

● DEEL 1/4. WIESN RECEPTION HALL
Locatie: op 100m van Die Wiesn

Ontvangst in tolle Oktoberfestsferen met bar én Oktoberhits ● Kom 60-90 minuten voor aanvang van je biertentsessie naar de prachtige Wiesn Reception Hall om je bij onze enthousiaste Nederlandse en Duitse hostessen in te checken, je vouchers/bandjes op te halen, je boeking door te nemen, én ... je 1e liter bier te drinken 🙂 ● Oktoberfesthits von DJ Lautsprecher ● Relax & verzamelplek ● Opfris faciliteiten ● Bar und Bier ● Live aanslaan van een heuse houtvat Münchener Oktoberfestbier ● Vertrekpunt naar je biertent met onze hostessen ● Locatie: slechts 2 min. lopen van Die Wiesn! IDEAAL!

● DEEL 2/4. BIERTENT
Locatie: Die Wiesn

Vooraf gereserveerde exclusieve zitplaatsen aan een biertafel in een van de biertenten ● ¹ Grote biertent à 5000+ zitplaatsen ● ² Kleinere biertent à 1350+ zitplaatsen ● * Premium (feest)plek in de biertent ● Zonder *: plek pas op de dag zelf bekend ● Tijdslots op prime time (avond, zaterdag) kennen een toeslag ● Plaats aan tafel: placering of aanschuiven ● Persoonlijke begeleiding door onze Nederlandse en Duitse hostessen vanaf de Wiens Reception Hall naar je biertafel zodat je door de enorme drukte heen wel op tijd bent, én op de goede plek zit! ● Live Oktoberfestbands ● Locatie: het Oktoberfestterein (Die Wiesn)

● DEEL 3/4. AFTER OKTOBEREST PARTY Locatie: op 100m van Die Wiesn

● DEEL 4/4. WAT IS ER VERDER TE BELEVENLocatie: rondom Die Wiesn en in stad

Wil je München ontdekken boek dan een city tour (wandel/fiets), of 3e-rijk-, culinaire-, bier-, brouwerij-, biergarten-, kasteel-, Wirtshaustour. Je ontvangt in september een overzicht. ● Je doet dit op eigen initiatief, kosten, en gelegenheid. ● Locatie: rondom Die Wiesn en in de stad.
Prijs: 0,00 €

BIJPRODUCTEN ...
_______________________

● EXTRA BIERTENTLocatie: Die Wiesn

Vooraf gereserveerde exclusieve zitplaatsen aan een biertafel in een van de biertenten ● ¹ Grote biertent à 5000+ zitplaatsen ● ² Kleinere biertent à 1350+ zitplaatsen ● * Premium (feest)plek in de biertent ● Zonder *: plek pas op de dag zelf bekend ● Plaats aan tafel: placering of aanschuiven ● Persoonlijke begeleiding door onze Nederlandse en Duitse hostessen vanaf de Wiens Reception Hall naar je biertafel zodat je door de enorme drukte heen wel op tijd bent, én op de goede plek zit! ● Live Oktoberfestbands ● Locatie: het Oktoberfestterein (Die Wiesn)

● LEDERHOSEN SET

De 4-Delige lederhosen set bestaat uit: Buffellederen Lederhosen + Bretels + Blouse + Sokken ● Met deze voordelige set ben je zeker dat je er goed bij loopt, wij adviseren geen plastic 'lederhosen' te dragen in München. ● Prijs complete set: €89 ● Aanbetaling: €20, het restant betaal je bij het invoeren van je maten. Dit kan je van 1 februari tot 1 september 2024 doen.

● LUXE TOURINGCAR

Vertrek do 26.09, +/- 21.00u ● Opstappen Utrecht CS, Eindhoven CS, Venlo ● Aankomst vr München Hbf, +/- 08.00u ● Retour zo 29.09, 11.00u ● Aankomst Nederland zondagavond

● ACCOMMODATIE

________________________

Prijs: 0,00 €

OVERZICHT REISSOM
___________________________

Prijs: 0,00 €
Prijs: 0,00 €
Prijs: 0,00 €
Prijs: 0,00 €
Reissom is exclusief consumpties

____________________________________________

BIJZONDERHEDEN
___________________

 

CONSUMPTIES
___________________

Vooraf enkele consumpties aankopen ..

Waarom? De biertenten moeten wel hun enorme kosten eruit halen, wij mogen het aanbod aan je aanbieden maar dan wel met de garantie dat je wat consumeert ● Alle consumpties zijn exclusief bij je reissom en berekenen wij in juli 1 op 1 aan je door. Je betaalt dus dezelfde prijs als ter plaatse bij de bediening ● Zodra je consumpties op zijn bestel je verder bij de bediening ● Tijdslots op prime time (avond, zaterdag) kennen een hogere minimum consumptie afname. Wil je een lager consumptie bedrag (min. €40) selecteer dan een ander tijdslot.
Voor elk pakket geldt een verplichte consumptie afname in de Wiesn Reception Hall van 1 liter bier p.p. t.w.v. €11 • Dit wordt pas in juli met je afgerekend • Zodra je consumpties op zijn bestel je verder bij de bediening
Je geselecteerde biertent kende in 2023 de hierboven genoemde minimum verplichte consumptie afname p.p.• De exacte afname en prijs voor 2024 worden pas in juli door de stad München vastgesteld en 1 op 1 met je afgerekend, wij verwachten géén of slechts kleine wijzigingen • Prime time tijdslots kennen een hogere consumptie afname • Zodra je consumpties op zijn bestel je verder bij de bediening
Prijs: 0,00 €
Prijs: 0,00 €

VERSTUUR OFFERTE NAAR ..
_________________________________

 

-.-.-.-.-.-

We hopen uiteraard op een positieve ervaring en beleving 🙂

 

-.-.-.-.-.-

Je mag ook meerdere dagdelen selecteren
Kun je je groepsgrootte niet selecteren? Dan kent je biertent te weinig beschikbaarheid. Kies een ander tijdslot.

 

-.-.-.-.-.-

-.-.-.-.-.-