Die Wiesn

Het Oktoberfest vindt plaats op Die Wiesn, een terrein dat oorspronkelijk Theresienwiese heet.

TheresienwieseOide WiesnDie WiesnDie Wiesn - Het Oktoberfest

 

Theresienwiese

Het is een 42 hectare groot terrein, dat in het zuidwesten van het centrum van München ligt. Het terrein is vernoemd naar Therese von Sachsen-Hildburghausen, de vrouw van kroonprins Ludwig l van Beieren. Op 12 oktober 1810 trouwde het paar daar en sindsdien wordt het Oktoberfest daar ieder jaar gevierd om hun trouwen te herdenken. “Wiese” is het Duitse woord voor grasland en Theresienwiese betekent dus “grasland van Therese”. Vandaag de dag is het woord Die Wiesn (het Beierse woord voor wei) een synoniem geworden voor het Oktoberfest. Als het geen Oktoberfest is, wordt de Theresienwiese gebruikt voor markten, winter- en lentefestivals.

Bavaria Statue

Meteen in het oog springend als je op de Theresienwiese staat zijn de Bavaria Statue en de neogothische St. Paul-kerk. De naam Bavaria statue werd gegeven aan het grote 19e-eeuwse bronzen standbeeld dat gemaakt werd in opdracht van Ludwig l. Het is de voogdes van het Oktoberfest en de vrouwelijke personificatie van het Beierse thuisland, dat kracht en heerlijkheid uitstraalt. Voor het beeld vind je een trap en daarachter een hall of fame (Ruhmeshalle), beiden ook gebouwd in opdracht van Ludwig l van Beieren. In het beeld is een wenteltrap gebouwd. Via openingen in de helm kun je vervolgens uitkijken over het Oktoberfest en het centrum van München. Wil je meer weten over de geschiedenis van het Oktoberfest? Lees meer bij ‘geschiedenis’.

Die Wiesn tijdens het Oktoberfest

Tijdens het Oktoberfest staan er een gigantische kermis en 14 grote en ongeveer 20 kleine feesttenten op Die Wiesn, waarvan de grootste ongeveer 10.000 zitplaatsen telt. De enorme biertenten van de grote brouwerijen staan in een rij opgesteld in de zogenaamde “Wirtsbudenstraße”. Het zijn geen feesttenten zoals wij deze kennen, maar ware houten gebouwen die prachtig aangekleed zijn. Daarnaast zit er zelfs een compleet restaurant in. De Festzelte worden vanaf mei/juni al opgebouwd en in 2 maanden tijd weer afgebouwd. Dat is uiteraard een enorme klus, die niet voor niks uitgevoerd wordt: jaarlijks bezoeken namelijk zo’n 6,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld het Oktoberfest. Je kunt urenlang op Die Wiesn rondlopen en je vergapen aan de prachtige gevels van de biertenten, de biergartens, de kraampjes  met eten en lekkernijen, alle internationale bezoekers en de gigantische kermisattracties. Je kunt Die Wiesn gratis betreden.

Met het openbaar vervoer naar Die Wiesn

Die Wiesn ligt op 10 minuten loopafstand van de Hauptbahnhof en is met het openbaar vervoer sowieso gemakkelijk te bereiken vanuit je ho(s)tel of camping. Aan het terrein ligt een metrohalte (U-bahn: neem de U4 of U5 naar de halte Theresienwiese) en als je met de S-bahn komt, stap je uit bij de halte Hackerbrücke. Je volgt dan de overweldigende menigte mensen die naar Die Wiesn loopt. De autoweg die om de Wiesn heen ligt heet de “Bavariaring”.

Hieronder vind je een plattegrond van Die Wiesn. Linksonder zie je de Bavaria Statue en rechtsboven zie je de St. Paul-kerk. Links van deze kerk zie je de U-bahn halte.

Plattegrond Die Wiesn